Oszczędne gotowanie – Porady jak gotować tanio i smacznie
W dzisiejszych czasach, kiedy koszty życia nieustannie rosną, znajomość sztuki przygotowywania posiłków, które są zarówno smaczne, jak i niedrogie, staje się coraz ważniejsza. Siedzę nie pierwszy dzień w kuchni i dzięki temu doświadczeniu, wiem, co wybrać i jak gotować, żeby zaoszczędzić trochę domowego budżetu.
W dzisiejszym wpisie chciałabym podzielić się z Wami moimi ulubionymi wskazówkami i trikami, które pozwolą Wam gotować taniej. Pokażę Wam, jak wybierać składniki, które nie nadwyrężą Waszego portfela, jak efektywnie wykorzystywać resztki i jakie techniki gotowania są tańsze.
Tanie produkty do gotowania
Gotowanie w ramach ograniczonego budżetu nie musi oznaczać kompromisu w kwestii smaku lub jakości posiłków. Kluczem jest wybór produktów, które są niedrogie, wszechstronne i odżywcze. W takim razie co wybierać?
- Warzywa sezonowe – Kupowanie warzyw, które są aktualnie w sezonie, jest nie tylko tańsze, ale również zapewnia lepszy smak i wartości odżywcze. Warzywa takie jak marchew, ziemniaki czy kapusta są zazwyczaj dostępne w przystępnych cenach i mogą być bazą wielu różnorodnych potraw.
- Mrożonki – Zamrożone warzywa i owoce to doskonały wybór, gdy chcemy zaoszczędzić czas i pieniądze. Są one zazwyczaj równie odżywcze jak ich świeże odpowiedniki, a ich długi termin przydatności do spożycia sprawia, że można kupić je w trakcie promocji i przechowywać w zamrażalce.
- Strączki – Fasola, soczewica, ciecierzyca to źródło białka, które jest zarówno tanie, jak i sycące. Mogą stanowić podstawę wegetariańskich chili, pasztetów czy sałatek. Znajdziecie je w formie świeżej, w puszkach lub mrożonej.
- Makarony i kasze – Cena będzie zależeć od rodzaju kaszy czy makaronu. Jednak większość z nich jest w przystępnych cenach, opakowanie wystarczy na kilka posiłków, a przede wszystkim będzie to doskonała baza dla różnorodnych potraw. Makaron z sosem pomidorowym, risotto czy kasza gryczana z warzywami to przykłady posiłków, które mogą być zarówno przystępne cenowo, jak i smaczne. Tutaj również można zrobić zapas, gdy natrafimy na fajną cenę.
- Płatki owsiane – Idealne na szybkie i tanie śniadania. Można je łączyć z owocami, miodem czy orzechami, tworząc pożywny i smaczny posiłek.
- Jaja – To wszechstronny produkt, który może być używany w wielu różnych potrawach, od śniadań po obiady i kolacje. Jaja są pomocne w tanim gotowaniu, a jednocześnie są bogate w białko i inne składniki odżywcze.
Jak gotować tanio i smacznie?
Gotowanie tanich i smacznych posiłków to sztuka, którą każdy może opanować. Wystarczy trzymać się kilku wskazówek, które to ułatwiają. Zobaczcie, czy już teraz wykorzystujecie, któreś z nich.
- Planowanie posiłków – Tanie gotowanie warto zacząć od zaplanowania posiłków np. na tydzień. To pozwala kupować tylko to, co potrzebne, unikając marnowania jedzenia i pieniędzy. Prosty plan posiłków z wykorzystaniem powtarzających się składników może znacznie obniżyć koszty.
- Wykorzystanie sezonowych produktów – Jak wcześniej wspomniałam sezonowe produkty są niezastąpione w tanim gotowaniu. Sezonowe warzywa i owoce są zazwyczaj tańsze i pełniejsze smaku niż te poza sezonem, a kupując je zadbamy o pełnowartościowe posiłki.
- Gotowanie w domu – Jeden z kluczowych i najważniejszych punktów – komu choć raz nie chciało się gotować i zamówił jedzenie, wie ile kosztowała go ta przyjemność. Dlatego zamiast kupować gotowe dania, stawiam na przygotowywanie posiłków w domu. To pozwala kontrolować składniki, ich jakość oraz cenę.
- Kreatywne wykorzystanie resztek – Zostało Ci trochę ryżu czy warzyw z wczorajszego obiadu? Zamiast wyrzucać, wykorzystaj je do przygotowania nowego posiłku. Na przykład, z resztek warzyw można zrobić pyszną zupę, a ryż można podsmażyć z dodatkami.
- Gotowanie pod przykryciem – Nie jest to oczywiste, ale dzięki gotowaniu pod przykryciem potrawy szybciej są gotowe, co oszczędza energię i czas. To także pomaga w zachowaniu smaku i aromatu potraw.
- Proste, ale smaczne przepisy – Często najlepsze są proste przepisy z niewielu składników, bez wymyślnych produktów. Na przykład, makaron z sosem pomidorowym i świeżą bazylią czy risotto z sezonowymi warzywami – jeśli chcemy zaoszczędzić lepiej nie wymyślać skomplikowanych dań, ponieważ ceny produktów potrafią być szalone.
- Korzystanie z tanich źródeł białka – Strączki jak fasola, soczewica czy ciecierzyca są znacznie tańsze niż mięso i mogą stanowić bazę wielu pożywnych i smacznych dań.
Na czym gotuje się taniej?
Wybór odpowiedniego sprzętu może znacznie wpłynąć na obniżenie kosztów przygotowywania posiłków. Oto kilka wskazówek, jak oszczędzać na prądu i innych kosztach energii związanych z gotowaniem:
- Gotować na gazie czy indukcji? – Choć kuchenki indukcyjne są bardziej energooszczędne, to początkowy koszt zakupu zwykle jest wysoki. Z drugiej strony, kuchenki gazowe, mimo że są mniej efektywne energetycznie, mają niższe koszty eksploatacyjne. Wybór zależy od indywidualnych preferencji i możliwości.
- Wykorzystanie szybkowaru – Szybkowar to świetne rozwiązanie do oszczędzania czasu i energii. Dania takie jak zupy, gulasze czy strączki można przygotować w znacznie krótszym czasie, co przekłada się na mniejsze zużycie gazu czy prądu.
- Gotowanie pod przykryciem – Jak wspomniałam wcześniej, gotowanie pod przykryciem pozwala na szybsze ugotowanie potraw, co jest szczególnie ważne przy gotowaniu na gazie. To prosta, ale skuteczna metoda na oszczędzanie.
- Wykorzystanie piekarnika z rozwagą – Piekarnik zużywa dużo energii, więc warto używać go, gdy naprawdę jest to konieczne. Planowanie posiłków, które można piec razem (np. mięso i warzywa), to dobry sposób na maksymalizację efektywności piekarnika.
- Wybór odpowiednich garnków i patelni – Jest to podstawowa kuchni, na której nie warto oszczędzać. Garnki z grubym dnem równomiernie rozprowadzają ciepło, co jest szczególnie ważne przy gotowaniu na indukcji.
- Minimalizowanie użycia wielu urządzeń naraz – Unikanie jednoczesnego używania wielu urządzeń elektrycznych (np. miksera, blendera, tostera) może pomóc w obniżeniu rachunków za prąd.
Roboty kuchenne, a oszczędzanie
Zakup robota kuchennego to często duży jednorazowy wydatek, dlatego ten sprzęt nie kojarzy nam się z oszczędnością. Jednak jego cechy i zastosowanie sprawia, że w trakcie gotowania zaoszczędzimy energię i wiele więcej. W jaki sposób?:
- Mniejsze opłaty – Nowe modele robotów kuchennych taki jak Lidlomix czy Thermomix są energooszczędne. Ich działanie nie pobiera więcej prądu niż kuchenka elektryczna czy piekarnik, a czasami zużywa go nawet mniej! Wszystko zależy od modelu i konkretnej funkcji.
- Mniej potrzebnych sprzętów – Zakup dobrego robota kuchennego sprawia, że nie będziecie musieli kupować znowu kolejnego nowego miksera, garnków czy blendera. Robot kuchenny spełnia wiele funkcji, dlatego raz kupiony sprawdzi się na lata.
- Oszczędność miejsca – Jak już wspomniałam, jeden sprzęt może zastąpić nam wiele innych. W ten sposób oszczędzimy nie tylko pieniądze, ale i miejsce w kuchni!
- Oszczędność czasu – Jak to mówią – czas to pieniądz 😉 A gotując w robocie kuchennym, na pewno będziecie mieć go więcej! Nie będziecie musieli stać ciągle „przy garach”. Korzystam z ich pomocy już trochę i czasami naprawdę mam wrażenie, że obiad gotuje się sam.
Przykłady oszczędnych przepisów
Szybkie, smaczne i niedrogie przepisy to podstawa oszczędnego gotowania. Przedstawię Wam dania, z których korzystam najczęściej:
Przepisy.pl:
- Makaron w sosie pieczarkowym – Danie ze składników, które pewnie znajdziecie w swojej kuchni. Jest proste, tanie i smaczne.
- Zapiekanka z cukinii z makaronem – Kiedy przychodzi sezon na cukinię, to to jest mój faworyt na obiad. Często dodaje też warzywa z puszki np. zielony groszek.
- Duszony kurczak z warzywami – W tym przepisie można wykorzystać wiele różnych warzyw w zależności od sezonu. Czas gotowania jest krótki. To danie jest pełne kolorów i smaku.
Fajnegotowanie.pl
- Zupa marchewkowa – Idealna na chłodne dni. Nie wymaga dużej ilości składników i jest to dobry sposób na wykorzystanie warzyw z poprzedniego obiadu.
- Naleśniki – Smażenie naleśników zawsze zajmuje mi trochę czasu, ale lubię zrobić ich więcej i jeść z różnymi farszami. Opcji jest mnóstwo, a smaczne są nawet ze zwykłym domowym dżemem.
- Placki ziemniaczane z marchewką – Ta alternatywa jest równie smaczna, a przede wszystkim też tania.
Długi czas szukałam inspiracji do taniego gotowania na stronie BudgetBytes. Jest świetna, jednak trzeba brać pod uwagę, że ceny nie są podane w złotówkach, a koszt produktów może być inny w naszych sklepach. Jednak apetyczne zdjęcia potraw mi to wynagradzają 😀
Jakiś czas temu natrafiłam na stronę Gotowanie za grosze. Polecam – jest tam dużo przepisów w przystępnej cenie. Koszty są dobrze opisane i łatwo można je wliczyć w swój domowy budżet. Sprawdźcie też Tanie Gotowanie – tutaj jest wiele dań, które pokazują jak wykorzystać resztki z obiadu, aby ich nie wyrzucać.
Jestem ciekawa jakie tanie przepisy Wam przypadną do gustu? 🙂
Na koniec
Podsumowując, oszczędne gotowanie to coś więcej niż tylko sposób na zaoszczędzenie pieniędzy. To także okazja do bycia kreatywnym w kuchni i odkrywania nowych, smacznych sposobów przygotowywania posiłków.
Mam nadzieję, że ten artykuł pomoże Wam cieszyć się smacznymi, zdrowymi i ekonomicznymi posiłkami każdego dnia. Gotowanie nie musi być drogie ani czasochłonne, a z odrobiną kreatywności można tworzyć wspaniałe dania, niezależnie od budżetu.
Napiszcie w komentarzach czy podane źródła i przepisy są dla Was przydatne? Napiszcie też, jak wy radzicie sobie z wydatkami przy gotowaniu?
Przeczytaj także:
- Szybkie gotowanie – jak przyrządzać posiłki w mniej niż 30 minut?
- Jak gotować smacznie i zdrowo? Rzeczy, które musisz wiedzieć!
- Gotowanie dla początkujących – praktyczne porady i łatwe przepisy
Autorka: Katarzyna Baranowska
Jestem Kasia i od wielu lat uwielbiam gotować z Thermomixem. Tworzę łatwe, zdrowe i smaczne przepisy, które stanowią źródło inspiracji dla miłośników kuchni.
Przepisy nie w moim guście, ale poszukam czegoś na poleconych stronach