babka cytrynowa thermomix

Babka cytrynowa Thermomix – przepis na słodko-kwaśny wypiek!

Poziom trudności

łatwe

Czas przygotowania

10 min

Czas całkowity

1 godz.

Urządzenie

TM5, TM6

Składniki 12 porcji

mascarpone:

180

g
cukier:

180

g
miękkie masło:

125

g
jajka (L)

4

szt
cytryna:

1

szt
mąka

300

g
proszek do pieczenia:

2

łyżeczka
sól:

1

szczypta
biała czekolada:

100

g
śmietanka 36%:

50

g

Cena: 15.67

*wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie

1848 kJ / 442 kcal

Białko

6,54 g

Węglowodany

41,72 g

Tłuszcz

28,22 g

Tłuszcz nasycony

17,18 g

Błonnik

1,03 g

Sód

189,73 mg

Babka cytrynowa to kwintesencja wiosennych smaków. Prosta w przygotowaniu, a jej smak daje dużo satysfakcji 😀 Przygotowanie tej babki jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu, co czyni ją idealnym wyborem na każdą okazję. Polecam szczególnie zdecydować się na polewę z białej czekolady – ta słodycz w połączeniu z kwasowością cytryny świetnie smakuje. Idealna jako deser na rodzinne święto czy jako słodka przekąska do popołudniowej kawy.

Przygotowanie

To będzie potrzebne:

  1. Piekarnik
  2. Forma do babki
  3. Miska
  4. Rózga do mieszania
  5. Pędzelek do wysmarowania formy

Przepis krok po kroku:

  1. Formę do babki wysmaruj delikatnie tłuszczem (masłem lub olejem i oprósz mąką).
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Do naczynia miksującego włóż masło i podgrzej je do roztopienia 3min/65st/obr 2.0.
topienie masła Thermomix
  1. Roztopione masło przelej do miseczki i umyj naczynie miksujące.
  2. W czystym i suchym naczyniu miksującym za pomocą motylka ubij jajka z cukrem 60 sek./obr. 3.0. Następnie zwiększ obroty do 3 min 30 sek/obr. 3.5.
  3. Do ubitych jajek dodaj mascarpone, startą skórkę z cytryny (umytej, sparzonej wrzątkiem), sok z całej cytryny, roztopione masło i sól. Wymieszaj 60 sek./obr. 3.0.
babka cytrynowa
  1. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj kopystką do połączenia składników.
  2. Do przygotowanej formy przełóż ciasto.
pieczenie babki cytrynowej
  1. Piecz w 180 stopniach przez 45-50 min, do suchego patyczka.
  2. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Ciasto wyciągnij z formy dopiero po ostudzeniu.
przepis na babkę cytrynową w Thermomix

Wskazówka: Ostudzoną babkę możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową: Do czystego naczynia miksującego włóż połamaną białą czekoladę. Posiekaj ją 15 sek/obr. 5.0. Dodaj śmietankę i podgrzej 2min/60st/obr.2.0. Gotową polewą polej babkę.

Importuj do Przepisowni Drukuj

Wartości odżywcze na 1 porcje

Kalorie

1848 / 442 kcal

Białko

6,54 g

Węglowodany

41,72 g

Tłuszcz

28,22 g

Tłuszcz nasycony

17,18 g

Błonnik

1,03 g

Sód

189,73 mg

Autorka: Katarzyna Baranowska

Jestem Kasia i od wielu lat uwielbiam gotować z Thermomixem. Tworzę łatwe, zdrowe i smaczne przepisy, które stanowią źródło inspiracji dla miłośników kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *