Babka cytrynowa Thermomix – przepis na słodko-kwaśny wypiek!
Poziom trudności
łatwe
Czas przygotowania
10 min
Czas całkowity
1 godz.
Urządzenie
TM5, TM6
Składniki 12 porcji
180
g180
g125
g4
szt1
szt300
g2
łyżeczka1
szczypta100
g50
gCena: 15.67 zł
*wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1848 kJ / 442 kcal
Białko
6,54 g
Węglowodany
41,72 g
Tłuszcz
28,22 g
Tłuszcz nasycony
17,18 g
Błonnik
1,03 g
Sód
189,73 mg
Babka cytrynowa to kwintesencja wiosennych smaków. Prosta w przygotowaniu, a jej smak daje dużo satysfakcji 😀 Przygotowanie tej babki jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu, co czyni ją idealnym wyborem na każdą okazję. Polecam szczególnie zdecydować się na polewę z białej czekolady – ta słodycz w połączeniu z kwasowością cytryny świetnie smakuje. Idealna jako deser na rodzinne święto czy jako słodka przekąska do popołudniowej kawy.
Przygotowanie
To będzie potrzebne:
- Piekarnik
- Forma do babki
- Miska
- Rózga do mieszania
- Pędzelek do wysmarowania formy
Przepis krok po kroku:
- Formę do babki wysmaruj delikatnie tłuszczem (masłem lub olejem i oprósz mąką).
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Do naczynia miksującego włóż masło i podgrzej je do roztopienia 3min/65st/obr 2.0.
- Roztopione masło przelej do miseczki i umyj naczynie miksujące.
- W czystym i suchym naczyniu miksującym za pomocą motylka ubij jajka z cukrem 60 sek./obr. 3.0. Następnie zwiększ obroty do 3 min 30 sek/obr. 3.5.
- Do ubitych jajek dodaj mascarpone, startą skórkę z cytryny (umytej, sparzonej wrzątkiem), sok z całej cytryny, roztopione masło i sól. Wymieszaj 60 sek./obr. 3.0.
- Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj kopystką do połączenia składników.
- Do przygotowanej formy przełóż ciasto.
- Piecz w 180 stopniach przez 45-50 min, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Ciasto wyciągnij z formy dopiero po ostudzeniu.
Wskazówka: Ostudzoną babkę możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową: Do czystego naczynia miksującego włóż połamaną białą czekoladę. Posiekaj ją 15 sek/obr. 5.0. Dodaj śmietankę i podgrzej 2min/60st/obr.2.0. Gotową polewą polej babkę.
Wartości odżywcze na 1 porcje
Kalorie
1848 / 442 kcal
Białko
6,54 g
Węglowodany
41,72 g
Tłuszcz
28,22 g
Tłuszcz nasycony
17,18 g
Błonnik
1,03 g
Sód
189,73 mg
Autorka: Katarzyna Baranowska
Jestem Kasia i od wielu lat uwielbiam gotować z Thermomixem. Tworzę łatwe, zdrowe i smaczne przepisy, które stanowią źródło inspiracji dla miłośników kuchni.