babka majonezowa Thermomix

Babka majonezowa Thermomix — przetestuj zaskakujący przepis na Wielkanoc!

Poziom trudności

łatwe

Czas przygotowania

10 min

Czas całkowity

1 godz.

Urządzenie

TM5, TM6

Składniki 15 porcji

majonez:

160

g
mąka pszenna:

130

g
mąka ziemniaczana:

120

g
cukier:

200

g
jajka:

6

szt
proszek do pieczenia

1.5

łyżeczka
skórka z całej cytryny/pomarańczy:

1

szt
sok z połowy cytryny

1

szt

Cena: 9.52

+ tłuszcz do wysmarowania formy

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie

910,2 kJ / 217,5 kcal

Białko

3,6 g

Węglowodany

27,6 g

Tłuszcz

10,3 g

Tłuszcz nasycony

2,2 g

Błonnik

0,3 g

Sód

201,9 mg

Babka majonezowa to zaskakujące połączenie idealne dla każdego, kto szuka niebanalnego przepisu na tradycyjny wypiek. Czy byłam zaskoczona, że majonez może być głównym składnikiem ciasta? Tak, ale jakie było to pozytywne zaskoczenie 😀 Smak babki majonezowej wyróżnia się subtelną nutą cytrusową dzięki dodatkowi skórki i soku z cytryny lub pomarańczy, co sprawia, że ciasto jest nie tylko wilgotne, ale również orzeźwiające. Jest to doskonała propozycja do przetestowania przez Was w najbliższym wielkanocnym czasie!

Przygotowanie

To będzie potrzebne:

  1. Piekarnik
  2. Forma do babki

Przepis krok po kroku:

  1. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem (może być olej lub masło) i obsyp delikatnie mąką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Do naczynia miksującego włóż motylek. Do naczynia miksującego wbij jajka i wsyp cukier. Następnie, utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę 6 min/3.5obr.
  3. Nie zdejmuj motylka. Do ubitych jajek dodaj majonez i zmiksuj, 1 min/3.5obr.
Babka majonezowa - ubijanie jajek
  1. Dodaj skórkę z cytryny/pomarańczy oraz sok z połowy cytryny. Wymieszaj 30 sek/3,5obr.
Babka majonezowa - dodawanie skórki cytryny
Babka majonezowa w Thermomix - dodawanie soku cytryny
  1. Do masy dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj obr. 1.5/90sek.
  2. Do formy przelej ciasto i piecz do suchego patyczka 50/55 min w 180 st.
Babka majonezowa w Thermomix - przepis
  1. Babkę po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
babka na Wielkanoc
upieczona babka majonezowa

Wskazówka: Aby łatwo wyjąć ciasta z formy po upieczeniu, kluczowe jest natłuszczenie i ewentualnie posypanie formy mąką, zwłaszcza krupczatką, lub chłodzenie jej w lodówce, aby uniknąć przywierania ciasta. Nie zapominaj o chwili odczekania po upieczeniu – ułatwi to wyjęcie babki bez uszkodzeń.
Jeśli ciasto wciąż przywiera, unikaj używania ostrych noży. Zamiast tego, owiń formę mokrymi ściereczkami i odczekaj chwilę. W trudniejszych przypadkach zanurz formę w zimnej wodzie na 10 minut.

Importuj do Przepisowni Drukuj

Wartości odżywcze na 1 porcje

Kalorie

910,2/217,5 kcal

Białko

3,6 g

Węglowodany

27,6 g

Tłuszcz

10,3 g

Tłuszcz nasycony

2,2 g

Błonnik

0,3 g

Sód

201,9 mg

Autorka: Katarzyna Baranowska

Jestem Kasia i od wielu lat uwielbiam gotować z Thermomixem. Tworzę łatwe, zdrowe i smaczne przepisy, które stanowią źródło inspiracji dla miłośników kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *