szybkie ciasto bez pieczenia „Kinder maxiKing” Thermomix

Przepis na szybkie ciasto bez pieczenia „Kinder maxiKing” Thermomix

Poziom trudności

łatwe

Czas przygotowania

10 min.

Czas całkowity

ok. 5 godz. (ze schłodzeniem)

Urządzenie

TM5, TM6

Składniki 12 porcji

herbatniki:

220

g
śmietana 30% (schłodzona):

500

g
mascarpone:

500

g
cukier puder:

70

g
masa kajmakowa:

450

g
płatki migdałów:

80

g
gorzka czekoladowa:

100

g
śmietanka 30%

50

g
orzechy laskowe

50

g

Cena: 71.57

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie

988,6 kJ / 236,3 kcal

Białko

3,83 g

Węglowodany

24,22 g

Tłuszcz

13,5 g

Tłuszcz nasycony

5,11 g

Błonnik

1,59 g

Sód

0,05 g

Przygotowanie

To będzie potrzebne:

  1. Lodówka
  2. Blacha do pieczenia 25cm x 20cm
  3. Papier do pieczenia
  4. Miska

Przepis krok po kroku:

  1. Rozdrobnij orzechy laskowe, korzystając z funkcji Rozdrabnianie – grubo rozdrobnione.
  2. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, spód formy wyłóż herbatnikami.
szybkie ciasto bez pieczenia Thermomix
  1. W naczyniu miksującym umieść motylek. Do naczynia miksującego wlej śmietanę, cukier puder i ubijaj ją 1 min 20 sek/ obr. 4.0. Po tym czasie upewnij się, czy śmietana została ubita. W razie potrzeby nieznacznie wydłuż czas ubijania (patrz wskazówka).
ubijanie śmietany Thermomix
  1. Po tym czasie zdejmij miarkę i zmniejsz obroty do 2.0 oraz do ubitej śmietany dodawaj po jednej łyżce mascarpone. Po dodaniu całego mascarpone podnieś obroty i wymieszaj 30 sek./ obr. 3.0.
  2. Masę śmietanową przełóż do miski (możesz wstawić na chwilę do lodówki). Umyj naczynie miksujące.
  3. Do czystego naczynia miksującego włóż masę kajmakową i podgrzej ją delikatnie, aby była bardziej płynna 1 min 30 sek./45st/obr.3.0.
  4. Na herbatniki wyłóż połowę schłodzonej masy śmietanowej, posyp płatkami migdałów, następnie wyłóż warstwę herbatników.
przepis na "Kinder maxiKing” Thermomix
przepis na ciasto, krok siódmy
  1. Na herbatniki wylej masę krówkową i drugą część masy śmietanowej.
  2. Umyj naczynie miksujące. Do naczynia miksującego włóż połamaną gorzką czekoladę i śmietankę i podgrzej do roztopienia 2 min 30 sek./60st/obr 2.
  3. Polej ciasto polewą czekoladową i posyp rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Wstaw do lodówki do wystudzenia na min. 5 godzin.
ciasto bez pieczenia „Kinder maxiKing”

Wskazówka: Opcjonalnie zamiast 500 g klasycznego mascarpone użyj 250 g mascarpone o smaku kajmaku i 250 g zwykłego.

Wskazówka: Śmietana jest kapryśna, dlatego ważne jest, aby była świeża, dobrze schłodzona, a naczynie miksujące czyste i suche. Jeśli nie ubije się po wskazanym czasie, należy wydłużyć jej czas ubijania, ale trzeba uważać, żeby się nie zwarzyła i nie powstało masło.

Importuj do Przepisowni Drukuj

Wartości odżywcze na 1 porcje

Kalorie

988,6 / 236,3 kcal

Białko

3,83 g

Węglowodany

24,22 g

Tłuszcz

13,5 g

Tłuszcz nasycony

5,11 g

Błonnik

1,59 g

Sód

0,05 g

Autorka: Katarzyna Baranowska

Jestem Kasia i od wielu lat uwielbiam gotować z Thermomixem. Tworzę łatwe, zdrowe i smaczne przepisy, które stanowią źródło inspiracji dla miłośników kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *