Przepis na szybkie ciasto bez pieczenia „Kinder maxiKing” Thermomix
Poziom trudności
łatwe
Czas przygotowania
10 min.
Czas całkowity
ok. 5 godz. (ze schłodzeniem)
Urządzenie
TM5, TM6
Składniki 12 porcji
220
g500
g500
g70
g450
g80
g100
g50
g50
gCena: 71.57 zł
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
988,6 kJ / 236,3 kcal
Białko
3,83 g
Węglowodany
24,22 g
Tłuszcz
13,5 g
Tłuszcz nasycony
5,11 g
Błonnik
1,59 g
Sód
0,05 g
Przygotowanie
To będzie potrzebne:
- Lodówka
- Blacha do pieczenia 25cm x 20cm
- Papier do pieczenia
- Miska
Przepis krok po kroku:
- Rozdrobnij orzechy laskowe, korzystając z funkcji Rozdrabnianie – grubo rozdrobnione.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, spód formy wyłóż herbatnikami.
![szybkie ciasto bez pieczenia Thermomix](https://thermosmaki.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6144-Sredni.jpeg)
- W naczyniu miksującym umieść motylek. Do naczynia miksującego wlej śmietanę, cukier puder i ubijaj ją 1 min 20 sek/ obr. 4.0. Po tym czasie upewnij się, czy śmietana została ubita. W razie potrzeby nieznacznie wydłuż czas ubijania (patrz wskazówka).
![ubijanie śmietany Thermomix](https://thermosmaki.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6140-Sredni.jpeg)
- Po tym czasie zdejmij miarkę i zmniejsz obroty do 2.0 oraz do ubitej śmietany dodawaj po jednej łyżce mascarpone. Po dodaniu całego mascarpone podnieś obroty i wymieszaj 30 sek./ obr. 3.0.
- Masę śmietanową przełóż do miski (możesz wstawić na chwilę do lodówki). Umyj naczynie miksujące.
- Do czystego naczynia miksującego włóż masę kajmakową i podgrzej ją delikatnie, aby była bardziej płynna 1 min 30 sek./45st/obr.3.0.
- Na herbatniki wyłóż połowę schłodzonej masy śmietanowej, posyp płatkami migdałów, następnie wyłóż warstwę herbatników.
![przepis na "Kinder maxiKing” Thermomix](https://thermosmaki.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6146-Sredni.jpeg)
![przepis na ciasto, krok siódmy](https://thermosmaki.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6148-Sredni.jpeg)
- Na herbatniki wylej masę krówkową i drugą część masy śmietanowej.
- Umyj naczynie miksujące. Do naczynia miksującego włóż połamaną gorzką czekoladę i śmietankę i podgrzej do roztopienia 2 min 30 sek./60st/obr 2.
- Polej ciasto polewą czekoladową i posyp rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Wstaw do lodówki do wystudzenia na min. 5 godzin.
![ciasto bez pieczenia „Kinder maxiKing”](https://thermosmaki.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_6152-Sredni.jpeg)
Wskazówka: Opcjonalnie zamiast 500 g klasycznego mascarpone użyj 250 g mascarpone o smaku kajmaku i 250 g zwykłego.
Wskazówka: Śmietana jest kapryśna, dlatego ważne jest, aby była świeża, dobrze schłodzona, a naczynie miksujące czyste i suche. Jeśli nie ubije się po wskazanym czasie, należy wydłużyć jej czas ubijania, ale trzeba uważać, żeby się nie zwarzyła i nie powstało masło.
Wartości odżywcze na 1 porcje
Kalorie
988,6 / 236,3 kcal
Białko
3,83 g
Węglowodany
24,22 g
Tłuszcz
13,5 g
Tłuszcz nasycony
5,11 g
Błonnik
1,59 g
Sód
0,05 g
Autorka: Katarzyna Baranowska
Jestem Kasia i od wielu lat uwielbiam gotować z Thermomixem. Tworzę łatwe, zdrowe i smaczne przepisy, które stanowią źródło inspiracji dla miłośników kuchni.