Faworki Thermomix — przepis na kruchy i delikatny chrust
Poziom trudności
średni
Czas przygotowania
5 min
Czas całkowity
20 min
Urządzenie
TM5, TM6
Składniki 1 porcja
300
g4
szt1
szt125
g1
szczypta1
łyżka500
gCena: 0 zł
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
149.47 kJ / 35.73 kcal
Białko
0.94 g
Węglowodany
3.34 g
Tłuszcz
2.01 g
Tłuszcz nasycony
0.84 g
Błonnik
0.12 g
Sód
5.89 mg
Tradycyjne faworki, znane jako „chrust”, to kruche, delikatne przysmaki, które przygotowuje się według prostego przepisu. Ich przygotowanie w Thermomixie ułatwia szybkie mieszanie składników, zapewniając idealną konsystencję ciasta. Smażone na złoty kolor i posypane cukrem pudrem, faworki są doskonałym symbolem domowej atmosfery i karnawałowej tradycji. Dzięki Thermomixowi, tworzenie tych tradycyjnych słodkości staje się prostsze, co pozwala łatwiej cieszyć się smakiem polskiej tradycji.
Przygotowanie
To będzie potrzebne:
- Blat/mata do wyłożenia ciasta.
- Wałek.
- Garnek/głęboka patelnia do smażenia.
Przepis krok po kroku:
- Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki ciasta ( mąka, jajka, śmietana, szczypta soli i alkohol lub ocet). Mieszaj składniki 1 min/30 sek/obr 1.5.
- Oprósz blat mąką, wyciągnij ciasto z naczynia miksującego. Chwilę ugniatiaj ciasto, następnie odłóż je do czystego i suchego naczynia. Odstawi na 20min, aby ciasto odpoczęło.
- Po 20 minutach podziel ciasto na mniejsze części i bardzo cienko je rozwałkuj (patrz wskazówka).
- Kroimy rozwałkowane ciasto na paski o szerokości ok. 3 cm i długości 12-15 cm. Nacinamy przez środek każdy pasek i przewlekamy przez to nacięcie jeden koniec ciasta.
- Roztapiamy smalec/ rozgrzewamy olej do 180 st. i wrzucamy faworki, smażymy do złotego koloru, ok. 30 sek. z każdej strony. Po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
Wskazówka: im cieniej rozwałkowane ciasto, tym bardziej kruche faworki po usmażeniu.
Wartości odżywcze na 1 porcje
Kalorie
149.47 kJ / 35.73 kcal
Białko
0.94 g
Węglowodany
3.34 g
Tłuszcz
2.01 g
Tłuszcz nasycony
0.84 g
Błonnik
0.12 g
Sód
5.89 mg
Autorka: Katarzyna Baranowska
Jestem Kasia i od wielu lat uwielbiam gotować z Thermomixem. Tworzę łatwe, zdrowe i smaczne przepisy, które stanowią źródło inspiracji dla miłośników kuchni.