Faworki w Thermomix - przepis

Faworki Thermomix – przepis na kruchy i delikatny chrust

Poziom trudności

średni

Czas przygotowania

5 min

Czas całkowity

20 min

Urządzenie

TM5, TM6

Składniki 1 porcja

mąka pszenna:

300

g
żółtko:

4

szt
jajko:

1

szt
kwaśna śmietana:

125

g
sól:

1

szczypta
spirytus/wódka/ocet:

1

łyżka
smalec/olej:

500

g

Cena: 8.50

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie

149.47 kJ / 35.73 kcal

Białko

0.94 g

Węglowodany

3.34 g

Tłuszcz

2.01 g

Tłuszcz nasycony

0.84 g

Błonnik

0.12 g

Sód

5.89 mg

Tradycyjne faworki, znane jako „chrust”, to kruche, delikatne przysmaki, które przygotowuje się według prostego przepisu. Ich przygotowanie w Thermomixie ułatwia szybkie mieszanie składników, zapewniając idealną konsystencję ciasta. Smażone na złoty kolor i posypane cukrem pudrem, faworki są doskonałym symbolem domowej atmosfery i karnawałowej tradycji. Dzięki Thermomixowi, tworzenie tych tradycyjnych słodkości staje się prostsze, co pozwala łatwiej cieszyć się smakiem polskiej tradycji.

Przygotowanie

To będzie potrzebne:

  1. Blat/mata do wyłożenia ciasta.
  2. Wałek.
  3. Garnek/głęboka patelnia do smażenia.

Przepis krok po kroku:

  1. Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki ciasta ( mąka, jajka, śmietana, szczypta soli i alkohol lub ocet). Mieszaj składniki 1 min/30 sek/obr 1.5.
  2. Oprósz blat mąką, wyciągnij ciasto z naczynia miksującego. Chwilę ugniatiaj ciasto, następnie odłóż je do czystego i suchego naczynia. Odstawi na 20min, aby ciasto odpoczęło.
ciasto na faworki w Thermomix
  1. Po 20 minutach podziel ciasto na mniejsze części i bardzo cienko je rozwałkuj (patrz wskazówka).
  2. Kroimy rozwałkowane ciasto na paski o szerokości ok 3 cm i długości 12-15 cm. Nacinamy przez środek każdy pasek i przewlekamy przez to nacięcie jeden koniec ciasta.
przygotowanie faworków w Thermomix
jak zrobić faworki w thermomix - prosty przepis
  1. Roztapiamy smalec/ rozgrzewamy olej do 180 st i wrzucamy faworki, smażymy do złotego koloru, ok 30 sek. z każdej strony. Po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
usmażone faworki

Wskazówka: im cieniej rozwałkowane ciasto, tym bardziej kruche faworki po usmażeniu.

Importuj do Przepisowni Drukuj

Wartości odżywcze na 1 porcje

Kalorie

149.47 kJ / 35.73 kcal

Białko

0.94 g

Węglowodany

3.34 g

Tłuszcz

2.01 g

Tłuszcz nasycony

0.84 g

Błonnik

0.12 g

Sód

5.89 mg

Autorka: Katarzyna Baranowska

Jestem Kasia i od wielu lat uwielbiam gotować z Thermomixem. Tworzę łatwe, zdrowe i smaczne przepisy, które stanowią źródło inspiracji dla miłośników kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *