Makowiec bez mąki Thermomix- przepis pełen smaku
Poziom trudności
średni
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
1 godz 50 min
Urządzenie
TM5, TM6
Składniki 1 porcja
300
g500
g40
g3
g500
g100
g6
g1
szt1
szt150
g5
g80
g125
gCena: 0 zł
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
2914.44 kJ / 696.57 kcal
Białko
21.97 g
Węglowodany
56.04 g
Tłuszcz
44.66 g
Tłuszcz nasycony
14.04 g
Błonnik
10.17 g
Sód
143.06 mg
Makowiec bez mąki to przysmak dla entuzjastów maku, który zyskuje na prostocie i smaku dzięki przygotowaniu w Thermomixie. Proces ten zapewnia jednolitą, bogatą masę makową z dodatkami, jak orzechy czy bakalie, bez konieczności dodawania mąki. Thermomix pozwala na łatwe połączenie składników w idealnie gładką masę, co czyni ten przepis nie tylko wygodnym, ale i zapewniającym doskonałe rezultaty. To doskonała, bezglutenowa opcja dla wszystkich, którzy pragną cieszyć się głębokim smakiem makowca w nowej formie.
Przygotowanie
To będzie potrzebne:
- Miska
- Tartka (opcjonalnie)
- Blacha i papier do pieczenia.
- Piekarnik
Przepis krok po kroku:
- Na wstępie posiekaj orzechy, 6sek/obr6. Przełóż do miseczki.
- 500 g mleka wlej do naczynia miksującego, gotuj mleko do temperatury ok 100 stopni, ok 8 min/98st/obr 3.
- Do gorącego mleka dodaj 300 g maku, 40 g miodu i gotuj 10 min/98st/obr 3.
- Masę makowa przełóż do miski i odstaw na 20 min, odciśnij za pomocą kopystki w koszyczku z nadmiaru mleka.

- Do odciśniętego maku dodaj olejek migdałowy i wymieszaj.
- Zetrzyj jabłka na grubej tarce, lub rozdrobnij w naczyniu miksującym: pokrojone w ćwiartki jabłka rozdrobnij 5sek/obr 4.
- Do startych jabłek dodaj skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny.
- Masę przełóż do innego naczynia. Umyj naczynie miksujące.
- Załóż motylek. Do naczynia miksującego dodaj miękkie masło oraz cukier i ucieraj na puszystą masę pierwszą 1 min/obr 2.0, kolejne 17-19min/obr 4. W tym czasie przygotuj blachę do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 170st.
- Do ubitej masy dodaj po jednym żółtku cały czas mieszając na obr 4 z motylkiem do połączenia.
- Po dodaniu wszystkich żółtek zdejmij motylek dodaj masę makową, proszek do pieczenia, jabłka, oraz kaszę mannę, na koniec posiekane orzechy i wymieszaj 60sek/obr 4.
- Cała masę przełóż do dużej miski. Umyj naczynie miksujące.

- Załóż motylek, ubij białka na sztywna piane, ok 3/4 min/obr 3.5.
- Białka delikatnie wmieszaj w masę makową za pomocą kopystki.
- Wylej na blaszkę, piec do suchego patyczka 45-50min w 170st.
- Po ostygnięciu udekoruj polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.
Wartości odżywcze na 1 porcje
Kalorie
2914.44 kJ / 696.57 kcal
Białko
21.97 g
Węglowodany
56.04 g
Tłuszcz
44.66 g
Tłuszcz nasycony
14.04 g
Błonnik
10.17 g
Sód
143.06 mg
Autorka: Katarzyna Baranowska
Jestem Kasia i od wielu lat uwielbiam gotować z Thermomixem. Tworzę łatwe, zdrowe i smaczne przepisy, które stanowią źródło inspiracji dla miłośników kuchni.