Makowiec bez mąki w Thermomix

Makowiec bez mąki Thermomix- przepis pełen smaku

Poziom trudności

średni

Czas przygotowania

15 min

Czas całkowity

1 godz 50 min

Urządzenie

TM5, TM6

Składniki 1 porcja

mak

300

g
mleko

500

g
miód

40

g
olejek migdałowy (opcjonalnie)

3

g
jabłka

500

g
kasza manna

100

g
jajka

6

g
skórka z cytryny

1

szt
skórka z pomarańczy

1

szt
cukier puder

150

g
proszek do pieczenia

5

g
orzechy

80

g
masło miękkie

125

g

Cena: 0

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie

2914.44 kJ / 696.57 kcal

Białko

21.97 g

Węglowodany

56.04 g

Tłuszcz

44.66 g

Tłuszcz nasycony

14.04 g

Błonnik

10.17 g

Sód

143.06 mg

Makowiec bez mąki to przysmak dla entuzjastów maku, który zyskuje na prostocie i smaku dzięki przygotowaniu w Thermomixie. Proces ten zapewnia jednolitą, bogatą masę makową z dodatkami, jak orzechy czy bakalie, bez konieczności dodawania mąki. Thermomix pozwala na łatwe połączenie składników w idealnie gładką masę, co czyni ten przepis nie tylko wygodnym, ale i zapewniającym doskonałe rezultaty. To doskonała, bezglutenowa opcja dla wszystkich, którzy pragną cieszyć się głębokim smakiem makowca w nowej formie.

Przygotowanie

To będzie potrzebne:

  1. Miska
  2. Tartka (opcjonalnie)
  3. Blacha i papier do pieczenia.
  4. Piekarnik

Przepis krok po kroku:

  1. Na wstępie posiekaj orzechy, 6sek/obr6. Przełóż do miseczki.
  2. 500 g mleka wlej do naczynia miksującego, gotuj mleko do temperatury ok 100 stopni, ok 8 min/98st/obr 3.
  3. Do gorącego mleka dodaj 300 g maku, 40 g miodu i gotuj 10 min/98st/obr 3.
  4. Masę makowa przełóż do miski i odstaw na 20 min, odciśnij za pomocą kopystki w koszyczku z nadmiaru mleka.
masa makowa w Thermomix
  1. Do odciśniętego maku dodaj olejek migdałowy i wymieszaj.
  2. Zetrzyj jabłka na grubej tarce, lub rozdrobnij w naczyniu miksującym: pokrojone w ćwiartki jabłka rozdrobnij 5sek/obr 4.
  3. Do startych jabłek dodaj skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny.
  4. Masę przełóż do innego naczynia. Umyj naczynie miksujące.
  5. Załóż motylek. Do naczynia miksującego dodaj miękkie masło oraz cukier i ucieraj na puszystą masę pierwszą 1 min/obr 2.0, kolejne 17-19min/obr 4. W tym czasie przygotuj blachę do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 170st.
  6. Do ubitej masy dodaj po jednym żółtku cały czas mieszając na obr 4 z motylkiem do połączenia.
  7. Po dodaniu wszystkich żółtek zdejmij motylek dodaj masę makową, proszek do pieczenia, jabłka, oraz kaszę mannę, na koniec posiekane orzechy i wymieszaj 60sek/obr 4.
  8. Cała masę przełóż do dużej miski. Umyj naczynie miksujące.
ciasto makowiec bez mąki w Thermomix
  1. Załóż motylek, ubij białka na sztywna piane, ok 3/4 min/obr 3.5.
  2. Białka delikatnie wmieszaj w masę makową za pomocą kopystki.
  3. Wylej na blaszkę, piec do suchego patyczka 45-50min w 170st.
  4. Po ostygnięciu udekoruj polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.
Importuj do Przepisowni Drukuj

Wartości odżywcze na 1 porcje

Kalorie

2914.44 kJ / 696.57 kcal

Białko

21.97 g

Węglowodany

56.04 g

Tłuszcz

44.66 g

Tłuszcz nasycony

14.04 g

Błonnik

10.17 g

Sód

143.06 mg

Autorka: Katarzyna Baranowska

Jestem Kasia i od wielu lat uwielbiam gotować z Thermomixem. Tworzę łatwe, zdrowe i smaczne przepisy, które stanowią źródło inspiracji dla miłośników kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *