Oponki serowe Thermomix – sprawdzony przepis na puszysty przysmak
Poziom trudności
średni
Czas przygotowania
5 min
Czas całkowity
50 min
Urządzenie
TM5, TM6
Składniki 20 porcji
200
g220
g100
g50
g2
szt5
g1
łyżeczka1
szczypta1000
mlCena: 12.91 zł
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
772.64 kJ / 184.67 kcal
Białko
4.3 g
Węglowodany
11.7 g
Tłuszcz
13.33 g
Tłuszcz nasycony
2.46 g
Błonnik
0.3 g
Sód
11.25 mg
Oponki serowe, znane również jako serowe pączki, to puszyste, delikatne przysmaki, które rozpieszczają podniebienie swoją wyjątkową teksturą i słodkim smakiem. Thermomix sprawia, że przygotowanie tych tradycyjnych wypieków staje się niezwykle proste i szybkie. Nasz przepis na oponki serowe w Thermomixie gwarantuje idealną konsystencję ciasta i niezapomniane doznania smakowe, idealne na każdą okazję.
Przygotowanie
To będzie potrzebne:
- Wałek
- Blat/mata do wyłożenia ciasta
- Opcjonalnie papier do pieczenia
- Głęboka patelnia/garnek do smażenia
Przepis krok po kroku:
- Twaróg, jogurt, żółtka, cukier, ocet, sodę i szczyptę soli włóż do naczynia miksującego.
- Mieszaj 20 sek/obr 3.0, po 20 sekundach zwiększ obroty do 4.0 na 40 sek.
- Do wymieszanej masy dodaj 220 g mąki pszennej, mieszaj 2 min/obr. 2.0
- Blat obsyp mąką i wyłóż na nie ciasto.
- Chwilę je pougniataj, będzie ono dosyć wilgotne i klejące, ale to sprawi, że oponki będą delikatne i miękkie. Patrz wskazówka.
- Ciasto rozwałkuj na ok 1 cm grubości placek.
- Szeroką szklanką wycinaj krążki, następnie za pomocą kieliszka wycinaj w każdym krążku mniejszy otwór.
- Smaż na rozgrzanym oleju (ok 170 st), na złoty kolor z obu stron.
- Wyjmij smażone oponki używając łyżki cedzakowej i pozbądź się nadmiaru oleju, układając je na ręcznikach papierowych.
- Oponki serowe możesz podawać posypane cukrem pudrem.
Wskazówka: jeśli ciasto zbyt mocno klei się do blatu można
wałkować je na papierze do pieczenia, który dodatkowo też można obsypać mąką.
Wartości odżywcze na 1 porcje
Kalorie
772.64 kJ / 184.67 kcal
Białko
4.3 g
Węglowodany
11.7 g
Tłuszcz
13.33 g
Tłuszcz nasycony
2.46 g
Błonnik
0.3 g
Sód
11.25mg
Autorka: Katarzyna Baranowska
Jestem Kasia i od wielu lat uwielbiam gotować z Thermomixem. Tworzę łatwe, zdrowe i smaczne przepisy, które stanowią źródło inspiracji dla miłośników kuchni.