oponki serowe Thermomix - sprawdzony przepis na puszysty przysmak

Oponki serowe Thermomix – sprawdzony przepis na puszysty przysmak

Poziom trudności

średni

Czas przygotowania

5 min

Czas całkowity

50 min

Urządzenie

TM5, TM6

Składniki 20 porcji

twaróg półtłusty:

200

g
mąka pszenna:

220

g
jogurt naturalny:

100

g
cukier:

50

g
żółtko:

2

szt
ocet:

5

g
soda oczyszczona:

1

łyżeczka
sól:

1

szczypta
olej:

1000

ml

Cena: 12.91

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie

772.64 kJ / 184.67 kcal

Białko

4.3 g

Węglowodany

11.7 g

Tłuszcz

13.33 g

Tłuszcz nasycony

2.46 g

Błonnik

0.3 g

Sód

11.25 mg

Oponki serowe, znane również jako serowe pączki, to puszyste, delikatne przysmaki, które rozpieszczają podniebienie swoją wyjątkową teksturą i słodkim smakiem. Thermomix sprawia, że przygotowanie tych tradycyjnych wypieków staje się niezwykle proste i szybkie. Nasz przepis na oponki serowe w Thermomixie gwarantuje idealną konsystencję ciasta i niezapomniane doznania smakowe, idealne na każdą okazję.

Przygotowanie

To będzie potrzebne:

  1. Wałek
  2. Blat/mata do wyłożenia ciasta
  3. Opcjonalnie papier do pieczenia
  4. Głęboka patelnia/garnek do smażenia

Przepis krok po kroku:

  1. Twaróg, jogurt, żółtka, cukier, ocet, sodę i szczyptę soli włóż do naczynia miksującego.
oponki serowe w thermomix, mieszanie składników
  1. Mieszaj 20 sek/obr 3.0, po 20 sekundach zwiększ obroty do 4.0 na 40 sek.
  2. Do wymieszanej masy dodaj 220 g mąki pszennej, mieszaj 2 min/obr. 2.0
dodawanie mąki do naczynia miksującego
  1. Blat obsyp mąką i wyłóż na nie ciasto.
  2. Chwilę je pougniataj, będzie ono dosyć wilgotne i klejące, ale to sprawi, że oponki będą delikatne i miękkie. Patrz wskazówka.
ciasto na oponki w Thermomix - przepis
  1. Ciasto rozwałkuj na ok 1 cm grubości placek.
  2. Szeroką szklanką wycinaj krążki, następnie za pomocą kieliszka wycinaj w każdym krążku mniejszy otwór.
oponki w Thermomix
  1. Smaż na rozgrzanym oleju (ok 170 st), na złoty kolor z obu stron.
  2. Wyjmij smażone oponki używając łyżki cedzakowej i pozbądź się nadmiaru oleju, układając je na ręcznikach papierowych.
  3. Oponki serowe możesz podawać posypane cukrem pudrem.

Wskazówka: jeśli ciasto zbyt mocno klei się do blatu można
wałkować je na papierze do pieczenia, który dodatkowo też można obsypać mąką.

Importuj do Przepisowni Drukuj

Wartości odżywcze na 1 porcje

Kalorie

772.64 kJ / 184.67 kcal

Białko

4.3 g

Węglowodany

11.7 g

Tłuszcz

13.33 g

Tłuszcz nasycony

2.46 g

Błonnik

0.3 g

Sód

11.25mg

Autorka: Katarzyna Baranowska

Jestem Kasia i od wielu lat uwielbiam gotować z Thermomixem. Tworzę łatwe, zdrowe i smaczne przepisy, które stanowią źródło inspiracji dla miłośników kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *