Szarlotka Thermomix – sprawdzony przepis na pyszny klasyk
Odkryj sprawdzony przepis na szarlotkę Thermomix na kruchym cieście, która zachwyci każdego miłośnika słodkich wypieków. Ten łatwy w przygotowaniu deser łączy chrupiącą kruszonkę z migdałami i aromatycznymi jabłkami, tworząc idealne połączenie smaków i tekstur. Szarlotka z Thermomix to gwarancja szybkiego sukcesu w kuchni, idealna na każdą okazję
Poziom trudności
średni
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
60 min
Urządzenie
TM5, TM6
Składniki 8 porcji
1000
g1
łyżka55
g20
g350
g175
g5
g1
szt1
szczypta2
szczypta30
gCena: 20.64 zł
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1961.88 kJ / 468.9 kcal
Białko
7.36 g
Węglowodany
58.42 g
Tłuszcz
23.84 g
Tłuszcz nasycony
11.3 g
Błonnik
3 g
Sód
17.75 mg
Przygotowanie
To będzie potrzebne:
- Tortownica 21-24 cm lub forma do pieczenia 24×24
- Duża miska
- Patelnia do smażenia
- Papier do pieczenia
- Zamrażalnik
- Piekarnik
Przepis krok po kroku:
- Wszystkie składniki ciasta kruchego:
- 250 g mąki
- 125 g masła (pokrojonego na kawałki)
- 5 g proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 40 g brązowego cukru
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- szczypta olejku waniliowego
dodaj do naczynia miksującego, mieszaj 3 min/ obr 3.0.
- Dno tortownicy/blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto rozłóż na dno blachy, nakłuj widelcem i na czas przygotowania masy jabłkowej przechowuj w zamrażalce.
- W między czasie rozgrzej piekarnik do 180 st.
- Jabłka obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki, wrzuć 500 g jabłek do naczynia miksującego i rozdrobnij jabłka korzystając z funkcji Rozdrabnianie, przełóż do dużej miski.
- Ponownie wrzuć pozostałe 500 g jabłek do naczynia miksującego i rozdrobnij jabłka korzystając z funkcji Rozdrabnianie, przełóż do dużej miski z rozdrobnionymi jabłkami.
- Dodaj 15 g cukru brązowego i łyżką cynamonu. Wymieszaj delikatnie kopystką.
- Posiekane jabłka wrzuć na rozgrzaną patelnie i karmelizuj ok 10-15 min. Odstaw do ostygnięcia.
- Schłodzony spód ciasta podpiecz w piekarniku przez 15 minut. Patrz wskazówka.
- Podczas podpiekania spodu, przygotuj kruszonkę. W naczyniu miksującym umieść 100 g mąki, 50 g cukru, 50 g masła i odrobinę olejku waniliowego. Wymieszaj 40 sek/ obr 2.0. Do kruszonki dodaj płatki migdałowe, wymieszaj delikatnie kopystką.
- Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową, posyp obficie kruszonką.
- Piecz w 180 st. przez ok 35 min (do zarumienienia). Po ostygnięciu możesz posypać cukrem pudrem i podawać z lodami.
Szarlotka – wskazówki
Unikniemy wtedy zakalca i niedopieczonego spodu, co zdarza się przy wyłożeniu masy jabłkowej na surowe ciasto.
Przepis na szarlotkę – Q&A
Rodzaje szarlotki
Szarlotka, jedno z najbardziej charakterystycznych ciast polskiej kuchni, ma bogatą i fascynującą historię, której początki sięgają wieków. Popularność tego ciasta wzrosła znacznie w XIX wieku, kiedy to jabłka stały się bardziej dostępne dla szerszych warstw społecznych. W Polsce szarlotka zyskała szczególną popularność dzięki swojej prostocie, dostępności składników i wspaniałemu smakowi. Szarlotkę możemy przygotować na różne sposoby:
Opinie czytelników na temat szarlotki z Thermomixa
Wartości odżywcze na 1 porcje
Kalorie
878.1 kJ / 468.9 kcal
Białko
7.36 g
Węglowodany
58.42 g
Tłuszcz
23.84 g
Tłuszcz nasycony
11.3 g
Błonnik
3 g
Sód
17.75 mg
Autorka: Katarzyna Baranowska
Jestem Kasia i od wielu lat uwielbiam gotować z Thermomixem. Tworzę łatwe, zdrowe i smaczne przepisy, które stanowią źródło inspiracji dla miłośników kuchni.