thermomix z choinką i prezentami

8 najlepszych świątecznych przepisów Thermomix na Boże Narodzenie

Święta zbliżają się wielkimi krokami i powoli zaczynamy już planować, co pojawi się na naszych stołach. Dziś chcę się z Wami podzielić wyjątkowymi przepisami świątecznymi, które przygotujecie z pomocą naszego niezawodnego przyjaciela – Thermomixa.

Jakie są najlepsze przepisy na Boże Narodzenie z Thermomixem?

To zarówno klasyczne dania, jak i nowe pomysły, które wprowadzą odrobinę nowoczesności do Waszych stołów. W najlepszych przepisach znalazł się np. barszcz czerwony, pierogi z kapustą i grzybami, gwiazda makowa, ale też, chlebek-choinka czy mleczna nalewka. Postarałam się, aby każdy przepis był nie tylko pyszny, ale i łatwy do przygotowania, dzięki czemu święta będą pełne radości, a nie kuchennego stresu. Lista jest urozmaicona, dlatego mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie tutaj coś dla siebie!

Czy i jak Thermomix pomoże Ci w przygotowaniu świąt?

Oczywiście, że Thermomix pomoże Ci w przygotowaniu świąt! Przykładowe dania udowodniły, że Thermomix pomoże w niejednej kuchni, ułatwiając gotowanie, ale też odświeżając klasyczne potrawy. Każdy przepis w jakiś sposób uwydatnia magię Bożego Narodzenia i ciepło domowego ogniska. Dzięki temu nie musicie się stresować, że czegoś zabraknie na waszym stole, a być może uda się Wam zaskoczyć bliskich.

1. Barszcz czerwony zabielany z pasztecikami

Barszcz czerwony zabielany z pasztecikami Thermomix

Na pierwszy ogień chciałabym Was zachęcić do przygotowania według mnie klasycznego dania na polskich stołach. Choć muszę przyznać, że połączyłam tutaj dwa przepisy (które już niedawno opisałam) to tworzą one niezawodny duet. Barszcz czerwony, zabielany dla kremowej konsystencji, zyskuje na głębi smaku dzięki aromatycznemu bulionowi przygotowanemu w Thermomixie. Jeśli nie macie pod ręką octu czerwonego, spokojnie możecie użyć zwykłego.

Paszteciki wychodzą idealnie kruche dzięki ciastu przyrządzonemu w Thermomixie. Wypełnione są farszem z kapustą i grzybami, ale nic nie stoi na przeszkodzie na zamianę np. na pieczarki czy mięso. Dodam, że spokojnie możecie przygotować je przed świętami i zamrozić – paszteciki zachowają swój smak.

2. Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami Thermomix

Jeśli w tym roku nie macie ochoty na barszcz czerwony, tutaj macie pyszną alternatywę. Wigilijna zupa grzybowa z łazankami to prawdziwa esencja świątecznych smaków. Przygotowanie aromatycznego wywaru z suszonych grzybów jest proste i efektywne. Warto postarać się o świeże grzyby dla głębi smaku. Dla poprawienia konsystencji dodajcie odrobinę śmietany. Łazanki dodaję bezpośrednio do zupy, pozwalając im nasiąknąć jej bogatym aromatem.

3. Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix

Okej, pozostając przy grzybach, nie mogło na tej liście zabraknąć moich ulubieńców z dzieciństwa – pierogów z kapustą i grzybami. Uwielbiałam, gdy przygotowywała je moja babcia. Sama bałam się, jak będą mi wychodzić. Na szczęście Thermomix przygotowuje dobre ciasto do tak naprawdę każdych pierogów. W mojej wersji farsz tworzę z połączenia kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Formowanie i gotowanie tych pierogów to dla mnie moment świątecznego spokoju i radości, a smak broni się sam.

4. Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku Thermomix

W zeszłym roku przygotowałam ten przepis z polecenia dobrej koleżanki, choć sama nigdy nie byłam fanką śledzi. Te wychodzą smacznie, a z pomocą Thermomixa, przygotowanie tego przepisu jest banalnie proste. Sos przygotowuję, łącząc śmietanę, musztardę, cebulę i jabłko – nadają śledziom wyjątkowy, słodko-ostry smak. Połączenie śledzi z tym aromatycznym sosem i pozostawienie ich na kilka godzin, by przeszły smakiem, to mój sposób na świąteczną rybną, która zawsze cieszy się powodzeniem w moim domu.

5. Chlebek-choinka do odrywania

Chlebek-choinka do odrywania z Thermomix

Ten przepis to coś nowego i wydaje mi się, że interesującego, jako alternatywa do tradycyjnych przekąsek. Jednocześnie jest to też dekoracja świątecznego stołu. Ciasto na chlebek przygotowuję w Thermomixie, mieszając składniki na miękką, elastyczną masę. Kluczem do sukcesu jest tu odpowiednie wyrobienie ciasta, co Thermomix wykonuje perfekcyjnie, zapewniając idealną teksturę.

Po wyrobieniu ciasta formuję z niego kształt choinki, robiąc małe „bułeczki”, które umożliwiają łatwe odrywanie poszczególnych 'gałązek’. Każdą z nich smaruję mieszanką masła, ziół i czosnku, co nadaje chlebkowi niesamowity aromat i smak. Po upieczeniu chlebek prezentuje się efektownie na stole. Jest to idealna, ciepła przekąska, która dodatkowo tworzy świąteczną atmosferę.

6. Gwiazda makowa

Gwiazda makowa Thermomix

Gwiazda makowa, podobnie jak choinka, świetnie prezentuje się na stole. Jest to ciekawa opcja dla klasycznego makowca świątecznego. Farsz makowy to kluczowy element tej potrawy – przygotowuję go, mieląc mak w Thermomixie do idealnej konsystencji, a następnie dodając do niego np. miód, rodzynki, skórkę pomarańczową i szczyptę cynamonu dla świątecznego aromatu. Wedle uznania 🙂

Ciasto drożdżowe na gwiazdę makową to prawdziwa magia. Thermomix radzi sobie z mieszaniem składników i wyrobieniem ciasta, dzięki czemu staje się ono łatwe do formowania. A z formowaniem jest nie lada zabawa. Mam nadzieję, że skusicie się na przygotowanie tego wyjątkowego wypieku!

7. Mleczny likier świąteczny z whisky

Mleczny likier świąteczny z whisky Thermomix

Mleczny likier to opcja dla dorosłych na świąteczny wieczór 😉 Thermomix ułatwia połączenie składników w jednolitą kremową konsystencję. Jeśli macie ochotę na podkreślenie świątecznego smaku, dodajcie mieszankę przypraw: cynamon, gałka muszkatołowa i wanilia. Kluczowym elementem tego likieru jest jakość użytej whisky – wybieram zwykle gatunek o bogatym, ale niezbyt dominującym smaku, aby idealnie współgrał z pozostałymi składnikami. Likier podany w eleganckich szklankach, z odrobiną startej gałki muszkatołowej na wierzchu, staje się symbolem świątecznej elegancji i gościnności.

8. Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne Thermomix

Na koniec nie mogło zabraknąć pierniczków. W Cookidoo znajdziecie parę wersji pierników np. klasyczne lub w formie ozdób choinkowych. Ja tym razem zdecydowałam się na pierniczki alpejskie. Ciasto na pierniczki jest elastyczne i łatwe do wyrabiania, co umożliwia formowanie różnych kształtów – od klasycznych gwiazdek i serc po bardziej skomplikowane wzory. Po upieczeniu pierniczki mają idealnie kruchą teksturę, a ich zapach wypełnia dom, tworząc świąteczną atmosferę. Jeśli macie ochotę, udekorujcie je lukrem lub polewą czekoladową – takie zadanie to zabawa dla całej rodziny 😀

Podsumowanie

Przez ten świąteczny kulinarny maraton z Thermomixem, mieliśmy okazję razem odkryć, jak wspaniałe, różnorodne i pełne smaku mogą być świąteczne potrawy. Mam nadzieję, że te przepisy dodadzą blasku Waszym świątecznym stołom i pozwolą na chwilę oddechu w tym wyjątkowym czasie. Niech ten świąteczny czas będzie dla Was okazją do odkrywania nowych smaków i cieszenia się wspólnym gotowaniem z rodziną i przyjaciółmi.

Jestem ciekawa na jakie świąteczne potrawy z Thermomixem, zdecydujecie się w tym roku 🙂 Napisz w komentarzu, który przepis najbardziej cię zainteresował!

Przeczytaj również:

Autorka: Katarzyna Baranowska

Jestem Kasia i od wielu lat uwielbiam gotować z Thermomixem. Tworzę łatwe, zdrowe i smaczne przepisy, które stanowią źródło inspiracji dla miłośników kuchni.

Liczba głosów: 7 Ocena: 4.7/5

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *