thermomix wielkanoc

Thermomix na Wielkanoc – 12 najlepszych przepisów na stół wielkanocny

Wielkanoc to czas odnowy, rodzinnego ciepła i, oczywiście, wyjątkowych potraw na świątecznym stole. Każdego roku, kiedy przygotowania do świąt nabierają tempa, zastanawiam się, jak zaskoczyć moich bliskich nowymi smakami. Jeśli też macie ten kłopot, to ten wpis jest dla Was.

Przygotowałam w tym roku zestawienie najlepszych przepisów na Wielkanoc, które przyrządzicie z pomocą Thermomixa! Są to przepisy, które znajdziecie w kolekcjach Cookidoo na Wielkanoc i wyróżniają się dużą ilością, pozytywnych ocen. We wspomnianych kolekcjach znajdziecie też inne przepisy, więc jeśli moja topka nie przypadnie Wam do gustu, to tam na pewno coś znajdziecie! Sprawdźcie!

Baranek wielkanocny

baranek wielkanocny thermomix

Wielkanoc bez baranka? To nie do pomyślenia! Symbol ten towarzyszy świętom od pokoleń, a jego obecność na stole wielkanocnym jest niemalże rytuałem. Tradycyjnie baranek jest wypiekany z ciasta, a jego przygotowanie wymaga nie tylko czasu, ale i pewnej dozy cierpliwości oraz umiejętności. Dzięki Thermomixowi cały proces staje się jednak znacznie prostszy i przyjemniejszy, co pozwala nam początkującym cukiernikom na stworzenie idealnej wielkanocnej dekoracji. Baranek z Thermomix wygląda uroczo! Możecie trochę poeksperymentować z kształtem 😀 Przepis można łatwo modyfikować, dodając do ciasta ulubione aromaty, takie jak wanilia czy cytryna.

Różowe jajka faszerowane pastą z szynki

różowe jajka faszerowane thermomix

Czy tylko w moim domu jajka faszerowane to klasyk wielkanocnego stołu? Jeśli u was też to „must have” spróbujcie tej nieco bardziej kolorowej, oryginalnej wersji. Różowe jajka faszerowane pastą z szynki to przepis, który z pewnością przyciągnie wzrok każdego gościa i doda świątecznym potrawom wyjątkowego charakteru.

Thermomix sprawia, że przygotowanie farszu jest banalne — wystarczy wrzucić wszystkie składniki do naczynia i urządzenie samo zatroszczy się o ich idealne połączenie. To, co urzekło mnie w przepisie na różowe jajka faszerowane pastą z szynki, to połączenie tradycji z nowoczesnością. Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, iż naturalne barwienie jajek przyniesie tak fajny efekt. Sama bym nie wpadła na to połączenie i naprawdę polecam spróbować!

Biała kiełbasa pieczona w sosie piwno-cebulowym

Biała kiełbasa pieczona w sosie piwno-cebulowym w Thermomix

Biała kiełbasa to kolejny tradycyjny element świąt Wielkanocnych, a ten przepis to ten klasyczny smak w nowej odsłonie. Jest to moje odkrycie na te święta. Zaczynamy od delikatnego podsmażenia cebuli na złoto, co w Thermomixie odbywa się bez potrzeby stałego mieszania. Następnie dodajemy piwo, które łącząc się z cebulą, tworzy sos o niepowtarzalnej głębi smaku. Biała kiełbasa pieczona w takim sosie staje się nie tylko soczysta, ale i nasycona wyjątkowym połączeniem smaków.

Zamiast jasnego piwa typu lager możecie wykorzystać także cydr jabłkowy. Białą kiełbasę najlepiej podawać ze świeżym pieczywem lub purée ziemniaczanym — Thermomix też pomoże Wam je przyrządzić 😀

Mazurek chałwowy

mazurek chałwowy z Thermomixa

Mazurek to jeden z tych wypieków, który nieodłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Tradycyjnie przybiera różne formy i smaki, a w tym roku postanowiłam pójść o krok dalej i zaskoczyć wszystkich mazurkiem chałwowym, przygotowanym z pomocą Thermomixa. Chałwa nadaje ciastu słodki smak i kremową konsystencję — nie każdy lubi ten słodycz, ale jeśli jesteście jego fanami, to będzie coś dla Was.

Dzięki precyzyjnej kontroli prędkości mieszania w Thermomixie, ciasto na mazurek chałwowy jest zawsze idealnie gładkie i jednolite, co ułatwia jego dalsze formowanie. Dżem z czarnej porzeczki możecie zastąpić innym dowolnym kwaskowym dżemem, np. wiśniowym.

Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpetami

chrzanowa zupa krem przygotowana w Thermomixie

Ten przepis to kolejny sposób na zaskoczenie waszych bliskich. Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpetami — tradycyjne składniki w nowym wydaniu. Dzięki Thermomixowi cały proces gotowania odbywa się w jednym urządzeniu, co znacznie upraszcza przygotowanie zupy i minimalizuje ilość brudnych naczyń. Zupa ta jest nie tylko smaczna, ale również pełna wartości odżywczych dzięki obecności awokado, bogatego w zdrowe tłuszcze i witaminy.

Przygotowanie chrzanowej zupy krem z awokado i pulpetami było dla mnie prawdziwą przygodą. Jestem zachwycona, jak dobrze smaki te się uzupełniają, tworząc danie zarówno odświeżające, jak i sycące.

Klops z papryką i jajkiem

klops z papryką i jajkiem zrobiony w TM

Klops z jajkiem to danie, które gości w wielu domach. Idealnie łączy w sobie bogactwo smaków i kolorów, stając się nie tylko pysznym, ale i estetycznie prezentującym się elementem świątecznego menu. Dzięki Thermomixowi przygotowanie go jest nie tylko proste, ale także daje wiele satysfakcji z końcowego wyniku. Klops z papryką i jajkiem jest daniem, które łączy w sobie białko, warzywa i przyprawy, tworząc zbilansowany i kolorowy posiłek.

Klops z papryką i jajkiem szybko zdobył uznanie wśród moich domowników. Klopsa można podawać z sosem tatarskim i wybraną surówką. Do mięsa możecie też dodać ząbek czosnku i łyżeczkę ostrej mielonej papryki, a wtedy klops będzie pikantniejszy.

Pasta jajeczna z makrelą i chrzanem

Pasta jajeczna z makrelą i chrzanem z Thermomixa

Prosty, ale smaczny dodatek do chleba, który sprawdzi się na wielkanocne śniadanie. Szybkie, proste w wykonaniu i łączy w sobie wszystko, co najlepsze w tych świętach! Pasta łączy w sobie wyrazisty smak makreli z pikantnością chrzanu — dla mnie to właśnie on fajnie przełamuje prosty, tradycyjny smak pasty. Dzięki Thermomixowi składniki są szybko i dokładnie mieszane, więc w trakcie świątecznych przygotowań na pewno znajdziecie na nią czas! Tę pastę możecie przygotować z pewnością nie tylko na święta.

Schab z Varomy

schab z varomy Thermomix

Gdy zobaczyłam ten przepis w wielkanocnej kolekcji, zastanawiałam się, jak schab wyjdzie na parze. Przygotowane w przystawce Varoma mięso, przyprawione ziołami i delikatnie posmarowane musztardą, staje się niezwykle aromatyczne i kruche, co sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Thermomix krok po kroku przeprowadzi nas przez przepis i schab będzie gotowy do podania po 90 minutach gotowania. Pamiętajcie, że wcześniej w marynacie mięso musi posiedzieć w lodówce ok. 1-2 godziny, a najlepiej zostawcie je tam na całą noc. Najlepszy wybór do przyrządzenia dania to środkowa część schabu wieprzowego. Grubsze porcje mięsa mogą potrzebować więcej czasu na marynowanie.

Sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem

sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem to idealna propozycja dla tych, którzy szukają lekkich i odświeżających dań na świąteczny stół. Dzięki Thermomixowi, przygotowanie składników, takich jak gotowanie jajek czy krojenie warzyw (a zwłaszcza z nakładką krojącą), zajmuje znacznie mniej czasu, co jest dużym udogodnieniem podczas wielkanocnych przygotowań.

Przygotowując tę sałatkę, byłam zachwycona, jak proste składniki mogą zostać przemienione w coś tak wyjątkowego i apetycznego. Aby obniżyć kaloryczność sałatki, można część majonezu zamienić na jogurt grecki. W przypadku, gdy wędzona pierś kurczaka jest całkowicie otoczona twardą skórką utworzoną w procesie wędzenia, najlepiej ją usunąć.

Babka piaskowa „Fix”

babka piaskowa thermomix

Uwielbiam wypieki w Thermomixie, dlatego ten przepis musiał się tutaj pojawić. Poza tym babka wielkanocna to kolejny niezbędnik świąt, prawda? Ta wersja babki piaskowej jest nie tylko smaczna, ale również niezawodna. Ciasto jest idealnie słodkie, z lekką teksturą, która rozpływa się w ustach.

Thermomix świetnie wyrabia ciasto, a jeśli macie w swojej kuchni Thermomix Sensor to ten dodatkowo zadba, aby ciasto idealnie się wypiekło. Sekret tego przepisu tkwi w prostocie i smaku, który każdy z nas dobrze zna. Jeśli szukacie urozmaicenia, to wybierzcie wersję z orzechami — ich dodatek wzbogaci smak i zaskoczy gości.

W zakładce przepisy znajdziecie natomiast naszą wersję babki na Wielkanoc.! Jest to nasz nowy przepis, zdecydowanie warty polecenia – mam nadzieję, że będzie Wam smakować.

Żurek

żurek thermomix

Ten przepis powinien pojawić się dawno w tym zestawieniu, ale pamiętajcie, że kolejność jest przypadkowa 😉 Żurek to jedna z tych potraw, bez których trudno wyobrazić sobie polskie święta Wielkanocne. Charakterystyczny, kwaśny smak i bogactwo dodatków czynią go nie tylko niezwykle smacznym, ale i pożywnym daniem. W tym roku samodzielnie przygotowałam żurek z pomocą Thermomixa.

Bałam się, czy smak spełni moje oczekiwania, ale udało się! Byłam zachwycona, jak łatwo mogę kontrolować każdy etap gotowania, co pozwoliło mi na osiągnięcie idealnego smaku. Żurek wyszedł jak u babci. Cieszy mnie, że mogłam w prosty sposób przygotować coś, co zazwyczaj wymaga dużo więcej czasu i uwagi.

Barszcz biały na zalewie z kiszonych ogórków

barszcz biały thermomix

Na koniec jeszcze jedna zupa – barszcz biały to dla mnie alternatywa dla żurku. Jedna z tych opcji po prostu musi pojawić się na Wielkanoc. Przepis ten wykorzystuje zalewę z kiszonych ogórków jako bazę do przygotowania bulionu, co dodaje całemu daniu niepowtarzalnego, wyrazistego charakteru. Zamiast zalewy możemy wykorzystać także sok z kiszonej kapusty w takiej samej ilości.

Byłam mile zaskoczona, jak doskonale kwaśny smak ogórków komponuje się z resztą składników, tworząc danie o wyraźnym, ale zbalansowanym charakterze. Thermomix pozwolił mi na łatwe przygotowanie barszczu, dając pewność, że każdy krok procesu gotowania będzie dokładnie taki, jak powinien.

Podsumowanie

Mam nadzieję, że moje TOP przepisów na Wielkanoc zainspiruje Was do własnych kulinarnych eksperymentów i odkryć. Każde z tych dań, od tradycyjnych przez innowacyjne po te pełne eksperymentalnych smaków ma w sobie coś wyjątkowego, a z pomocą naszego Thermomixa śmiało możemy je przetestować!

Co planujecie przyrządzić na te święta? Dajcie znać w komentarzach! Życzę Wam smacznych, pełnych miłości i ciepłych spotkań z najbliższymi w te Święta Wielkanocne!

Autorka: Katarzyna Baranowska

Jestem Kasia i od wielu lat uwielbiam gotować z Thermomixem. Tworzę łatwe, zdrowe i smaczne przepisy, które stanowią źródło inspiracji dla miłośników kuchni.

Liczba głosów: 2 Ocena: 5/5

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *